Dostupni linkovi

Savet EU izrazio podršku evropskoj perspektivi BiH


Savet EU izrazio je nepodeljenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje s punim teritorijalnim integritetom, saopšteno je u sredu iz Saveta EU.

Savet EU je ponovio svoje zaključke iz marta 2011. godine i konstatovao da je na početku 2012. godine ostvaren određeni napredak formiranjem Saveta ministara na državnom nivou.

Savet je pozdravio i usvajanje dva ključna zakona u vezi s EU - Zakona o sistemu državne pomoći i Zakona o popisu stanovništva, ali je i izrazio razočarenje zbog usporavanja napretka po tzv. evropskom dnevnom redu i nastavka razorne retorike, navodi se u saopštenju.

Savet je ponovo naglasio da BiH, kao prioritet, treba da usaglasi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (presuda u predmetu Sejdić - Finci).

Izvršenje presude u predmetu Sejdić-Finci i zadovoljavajuća evidencija ostvarenog u izvršavanju obaveza iz SSP-a biće ključni elementi na osnovu kojih će EU razmatrati zahev za članstvo kao kredibilan, stoji u saopštenju.
XS
SM
MD
LG