Dostupni linkovi

Slovenija: Ljubljanska banka uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora


Slovenska diplomacija želi da u zaključke o proširenju EU-a koje će u petak prihvatiti voditelji država EU-a uđe i formulacija da se Hrvatska i dalje mora baviti bilateralnim i regionalnim pitanjima 'uključujući i sukcesiju', čiji je smisao vezivanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s rješenjem pitanja Ljubljanske banke, navode slovenski mediji.

Poznato je da Slovenija tzv. staru deviznu štendju drži pitanjem sukcesije država nasljednica bivše SFRJ, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uvjetuje početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om prethodnim povlačenjem tužbi koje se protiv Ljubljanske banke u vezi te štednje vode na hrvatskim sudovima.

'Delo' uz to podsjeća i na upozorenja njemačkih dužnosnika nakon objave jesenskog izvješća o napretku Hrvatske iz kojih bi se dalo zaključiti kako nije isključeno da u slučaju slabog napretka reformi ulazak Hrvatske u EU s predviđenim datumom 1. srpnja iduće godine može biti ugrožen, ali i službene navode Bruxellesa da taj datum kao cilj ostaje i da će biti ispunjen jer bi 'sve ostalo bila katastrofa'.

O tome bi trebalo biti riječi i na današnjem 12. sastanku zajedničkog savjetodavnog odbora Europska unija - Hrvatska.
XS
SM
MD
LG