Dostupni linkovi

Bugarska ne podržava početak pregovora EU sa Makedonijom


Makedonija na predstojećem sastanku lidera EU vjerovatno neće dobiti datum za početak pregovora za članstvo u EU, jer to ne podržavaju Bugarska i još nekoliko članica, javila je bugarska državna televizija.

Među zemljama koje podržavaju stav Sofije su Francuska i Grčka, dok su Austrija, Velika Britanija i još 11 država zadovoljni rezultatima koje je postiglo Skoplje.

Bugarska je otvoreno iskazala namjere da blokira proceduru za dobijanje datuma zbog antibugarske kampanje u Makedoniji, te je postavila uslove za podršku, među kojima je i formiranje zajedničke radne grupe o različitim temama, o čemu je usvojena i rezolucija Evropskog parlamenta, ali je Makedonija ne poštuje.

Lideri EU odluku o datumu za početak pregovora treba da donesu u četvrtak, 13. decembra, ali je sada jasno da prijedlog Evropske komisije da pregovori startuju u junu neće biti usvojen.

Prema anketi bugarskog Nacionalnog centra za istraživanje javnog mnjenja, "jedva" osam odsto Bugara bezuslovno podržava Makedoniju na putu ka EU.
XS
SM
MD
LG