Dostupni linkovi

Prosvjedno pismo zbog smjene savjetnika ministrice kulture Hrvatske


Sedamdesetak novinara, intelektualaca i predstavnika scene civilnog društva uputili su ministrici kulture Hrvatske Andrei Zlatar Violić prosvjedno pismo zbog najave smjene savjetnika za medije Milana F. Živkovića s funkcije na kojoj je radio "savjesno i kompetentno", te zatražila da 'u kontekstu javnog interesa, a ne stranačkog ili korporativnog', preispita svoju odluku.

Zapanjeni smo Vašom najavom te smjene “zbog iskrivljenih interpretacija njegovih izjava o reformi HRT-pristojbe od strane nekih komercijalnih medija, što je znatno ispod razine na kojoj bi trebala djelovati hrvatska Vlada”, stoji u pismu.

S obzirom na to da Živkovićev razgovor za Novi list i spominjanje mogućnosti drugačijeg modaliteta financiranja HRT-a kao buduće eventualne radnje, nikako ne bi smjeli biti razlog za smjenu, ocjenjuje se u pismu, postavlja se pitanje 'je li riječ o nekoj vrsti političke odmazde i u čijem je interesu ona provedena'.

Potpisnici pisma smatraju da je Živković smijenjen “jer su njegov rad i namjera da popravi stanje u medijima smetali umreženim koruptivnim interesima, a potpuno iskonstruirana i podmetnuta afera oko prijedloga novog modela financiranja HRT-a iskorištena je kao zgodan povod”.

Napominju kako je on podržao glas struke da bezuvjetno smanjenje PDV-a na tiskane medije nema smisla jer se time novac samo prelijeva medijskim tajkunim, sudjelovao na tribinama na kojima se RPO-status ocijenio protuzakonitim te se zamjerio izdavačima i upravama najvećih medijskih kuća.
XS
SM
MD
LG