Dostupni linkovi

Dolazak u Gazu za lidera Hamasa "treće rođenje"


Politički lider palestinskog pokreta Hamas Kaled Mešal, koji živi u egzilu, stigao je danas u Gazu povodom 25. godišnjice svoje organizacije.Mešal nije bio na palestinskim teritorijama od 1967. godine.

Pri dolasku u Gazu iz Egipta, preko graničnog prelaza Rafa,po stupanju na palestinsku teritoriju kleknuo je i poljubio tlo.Zvaničnici navode da će tokom dana u ovu palestinsku enklavu stići i njegova supruga.

Mešal je na konferenciji za novinare u Gazi rekao da mu je dolazak u Gazu "treće rođenje". Prethodna dva "rođenja", kako kaže, bili su dan kada su ga pokušali ubiti izraelski agenti u Jordanu 1997. godine i njegovo stvarno rođenje 1956. godine.

"Smatram da je ovo trenutak mog trećeg rođenja i molim se Bogu da mi četvrto bude onda kada cijela Palestina bude oslobođena. Gaza mi je uvijek bila u srcu", rekao je Mešal.

On će se tokom dana obratiti građanima na velikom mitingu i predočiti plan o budućem radu Hamasa, prenio je Rojters.

Očekuje se da će Mešal posjetiti dom pokojnog osnivača Hamasa Šeika Ahmeda Jasina, kao i porodicu Ahmeda Džabarija, vojnog komandanta koji je poginuo u izraelskom vazdušnom udaru prošlog mjeseca.

Mešal će u Pojasu Gaze provesti nešto više od 48 sati. Hamas vlada Pojasom Gaze od 2007. godine, kada je potisnuo snage umjerenog pokreta Fatah, koji upravlja Zapadnom obalom, drugom palestinskom enklavom.
XS
SM
MD
LG