Dostupni linkovi

Nastavljaju se protesti u Sloveniji


Politička previranja na ulicama slovenačkih gradova nastavljaju se već danas protestima u Ljubljani, uprkos ostavci mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera.

Manji protestni skupovi građana koji traže ostavke predstavnika vlasti na svim nivoima održani su juče u Kranju i Kopru, a za danas popodne najavljeni su ponovo u Ljubljani i nekim drugim gradovima.

Za naredni petak građani organizovani putem društvene mreže Facebook najavljuju "četvrti mariborski ustanak" i zahtijevaju da se raspusti prije dve godine izabrano opštinsko rukovodstvo, a novi izbori za gradsku vladu održe zajedno s izborima za zamjenika Kanglera od koga očekuju da ostavku podnesi i na članstvo u državnom vijeću.

Kangler je u razgovoru za slovenački dnevnik rekao da iza njegove smjene "stoji stara ljevica koja je podsticanjem nemira željela da spriječi pobjedu Boruta Pahora na predsjedničkim izborima i baci državu na koljena".

Sličnu ocenu dao je i premijer Janez Janša, rekavši da su protesti na kojima se čuju i antievropske parole, kao i povici protiv njegove vlade, "koordinisani s ciljem da se destabilizuje vladajuća koalicija i promijeni rezultat izbora".
XS
SM
MD
LG