Dostupni linkovi

Vrhovni sud Hrvatske odbio da izruči tursku novinarku


Hrvatski vrhovni sud odlučio je da ne dozvoli izručenje turske novinarke Vikdan Ozerdem, koja je uhapšena ljetos na graničnom prelazu Metković po turskoj međunarodnoj interpolovoj potjernici.

Vrhovni sud je tako promijenio prvostepenu odluku o izručenju Ozerdem Turskoj, koja novinarku traži zbog učešća u demonstracijama, zbog čega je bila u zatvoru.

Kako je saopštio Centar za mirovne studije, Županijski sud u Dubrovniku donio je odluku o ukidanju mjera opreza, što znači da Vikdan, nakon što dobije pasoš, može napustiti Hrvatsku i vratiti se familiji u njemački grad Majnc.

Novinarka je uhapšena 25. jula na graničnom prelazu Metković, kad je iz Bosne i Hercegovine s familijom pokušala ući u Hrvatsku, pa se do 17. septembra nalazila u pritvoru u Dubrovniku, podsjećaju agencije.

Ona je došla na odmor s mužem i šestogodišnjim sinom, iz Njemačke, gdje je dobila azil. Od 2005. godine posjeduje izbjeglički pasoš, a hrvatska policija je uhapsila na osnovu međunarodne Interpolove potjernice.

Novinarka Vikdan je, zbog učešća u demonstracijama u Turskoj, odslužila pet godina zatvora, gdje je nekoliko mjeseci štrajkovala glađu, a onda se razboljela.

U neredima koji su izbili u turskim zatvorima spaljena joj je koža na stomaku, a dijagnostikovan joj je posttraumatski sindrom i poremećaj neuroloških funkcija.

Ombudsman Jurica Malčić rekao je ranije da bi Hrvatska izručenjem novinarke Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, i ocijenio da joj treba omogućiti povratak u Njemačku, u kojoj je dobila politički azil.
XS
SM
MD
LG