Dostupni linkovi

U Potočarima počela reekshumacija radi kompletiranja tijela žrtava


U Memorijalnom centru u Potočarima, u Srebrenici, danas je počela reekshumacija ranije ukopanih žrtava radi reasocijacije, odnosno kompletiranja tijela.

Po naredbi Suda BiH izvršit će se dakle reekshumacija i reasocijacija, odnosno pripajanje naknadno pronađenih posmrtnih ostataka žrtvama koje su ukopane kao nekompletne, a riječ je o 98 žrtava, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, reekshumaciji i reasocijaci će, osim stručnih timova Podrinje identifikacijskog projekta (PIP), istražitelja Instituta za nestale osobe i pripadnika policije, prisustvovati i obitelji žrtava uz čiji pristanak se i vrši pripajanje posmrtnih ostataka. Planirano je da se reasocijacija izvrši u narednom periodu.

Reekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH.

Srebreničke žrtve pronađene su uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, jer je riječ o izmještanju grobnica da bi se prikrili dokazi zločina, što je rezultiralo time da su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci nekompletni, pojasnila je Čengić.

Naime, kako je pojasnila Čengićnije rijetka situacija da se jedna žrtva pronalazi na različitim lokalitetima međusobno udaljenim i po nekoliko kilometra, jer su njihovi dijelovi tijela razdvojeni usljed premještanja. Na osnovu DNK analiza moguće je identificirati dio po dio kosti i na taj način izvršiti naknadno pripajanje.
XS
SM
MD
LG