Dostupni linkovi

Kfor: Za stanje u Brđanima odgovorni predsjednici opština


Komandant Kfora Folker Halbauer izjavio je danas da je nezadovoljan zbog incidenata u Brđanima, u sjevernoj Mitrovici, kao i da će za nove tenzije odgovornim smatrati predsjednike opština bez obzira na njihovu nacionalnost.

Halbauer je u razgovoru s gradonačelnikom južne Mitrovice Avnijem Kastratijem, ponovio da Kfor nema ulogu u procjenjivanju zakonskih ili političkih aspekata aktivnosti koje podrazumevaju izgradnju i obnovu na Kosovu, ali je istakao da tim aktivnostima treba
upravljati u duhu pomirenja i dijaloga.

Kako se navodi u saopštenju Kfora, on je podsjetio da svi učesnici moraju da se uzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi mogli da povećaju tenzije i dovedu do nasilja, i pozvao sve učesnike da se ponašaju miroljubivo i sa poštovanjem prema svima.

General Halbauer je rekao da će Kfor nastaviti da doprinosi bezbjednom okruženju i slobodi kretanja, na "čvrst, promišljen i nepristrasan način".

U naselju Brđani Albanci su pokušali da obnove nekoliko kuća, ali su se tome usprotivili Srbi tvrdeći da se naseljavaju i osobe koje tamo ranije nisu živjele, te se mijnja etnička struktura naselja.
XS
SM
MD
LG