Dostupni linkovi

Jahjaga pozvala instutucije da zavedu red na prijalazu Jarinje


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga traži od kosovskih institucija da zavedu red na prelazu Jarinje a okupljene Srbe upozorila je da je njihovo ponašanje neprihvatljivo.

Jahjaga traži da se omogući primjena sporazuma o integrisanom upravljanju prijelazima, a Srbima na sjeveru Kosova poručuje da je "okupljanje i sprečavanje gradnje graničnog prijelaza u suprotnosti sa vladavinom prava".

Predsjednica Kosova ističe da "sporazumi između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i SAD moraju biti primijenjeni", te upozorila Srbe na sjeveru da njihovo okupljanje "ne doprinosi uspostavljanju reda i zakona i normalizaciji stanja u tom dijelu Kosova".

Na prijelazu Jarinje, na putu Leposavić - Raška, jutros su se okupili Srbi koji traže pisane garancije od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića o uređenju prelaza Jarinje i Brnjak.

Zbog okupljanja građana koje predvode aktivisti opština sa sjevera Kosova obustavljeni su radovi na proširenju puta prema Jarinju, kao i radovi na samom uređenju ovog prelaza.

Okupljeni građani traže pisane garancije da neće morati da mijenjaju srpske lične karte i vozačke dozvole za kosovske i da neće morati da vrše preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice. Srbi traže i posebne garancije da neće morati da uplaćuju carinu u budžet Kosova.
XS
SM
MD
LG