Dostupni linkovi

U Briselu sastanak ministra NATO-a


U Briselu počinje dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO, tokom koga će biti riječi i o Zapadnom Balkanu.

Ministri 28 zemalja članica, među kojima će poslednji put u tom svojstvu biti i američka državna sekretarka Hilari Klinton, razgovaraće prevashodno o Bliskom Istoku, Africi i odnosima s Rusijom, ali će na početku sastanka biti riječi o produbljivanju saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Portparolka NATO Oleana Longesku je uoči Ministarskog savjeta rekla novinarima da će na tom dijelu sastanka ministri "usredsrediti pažnju na akcije s partnerima sa Zapadnog Balkana kako bi se iskoristio njihov puni potencijal".

Manja grupa ministara će drugog dana, u srijedu, održati neformalan mini-samit posvećen Kosovu, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.

"Sastanak na temu Kosova i uloge KFOR je tražila Njemačka", rekao je diplomata koji je želio da ostane anoniman, i dodao da će se ovom temom baviti samo ministri zemalja koje imaju značajnije vojno prisustvo na Kosovu, a to su, pored Njemačke, Francuske, Italija, Sjedinjenih Države i Turska.

Ministarski savjet će tokom zasijedanja najviše pažnje posvetiti Siriji i razmeštanju raketnog sistema "patriot" na granici Turske sa tom zemljom.

Sem toga, biće održan i samit NATO-Rusija u kome je najavljeno učesće ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.
XS
SM
MD
LG