Dostupni linkovi

Filipine pogodio snažan tajfun


Na Filipinima koje je pogodio snažan tajfun odneo je u utorak šest života.

Vetrovi i obilne kiše u južnim provincijama prekinule su električne vodove, obustavile pomorski i vazdušni saobraćaj i poplavile niža područja.

Vlasti su evakuisale 41.000 stanovnika iz priobalnih nižih predela uključujući južnu provinciju na ostrvu Mindanao koja je već razorena u smrtonosnoj oluji prošle godine.

Šest ljudi je poginulo, uključujući jednu stariju ženu na čiju kuću je palo išcupano drvo, rekli su spasioci. Šef civilne odbrane Benito Ramos kazao je da zvaničnici proveravaju druge izveštaje o žrtvama i štetama u klizištu koje se obrušilo na jedno planinsko selo u provinciji Compostela Vali.

Ukupno 145 letova sa Mindanaoa i centralnih ostrva je otkazano od ponedeljka uveče, a više od 3000 putnika feribota je zarobljeno u južnim lukama jer je obustavljena plovidba.

Meteorolozi kažu da je Bofa, najsnažniji tajfun koji je pogodio Filipine ove godine oslabio nakon što je prešao na kopno u provinciji Davao Oriental. Trenutno brzina vetrova je oslabila na 160 kilometara na sat od prvobitne brzine od 195 kilometara prilikom dolaska do kopna.
XS
SM
MD
LG