Dostupni linkovi

EP: Priština mora suzbiti korupciju na visokom nivou


U Evropskom parlamentu (EP) je u ponedeljak podržan predlog rezolucije u kojoj se ocenjuje da su vlasti Kosova učinile korake koji mogu voditi sporazumu o pridruživanju s Evropskom unijom.

Ali, iskazuje se velika zabrinutost zbog slabog suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, posebno na visokom nivou, prenosi Beta.

U predlogu rezolucije koju je razmotrio Spoljnopolitički odbor Evroparlamenta navodi se da sporazum jeste moguć, iako pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova.

U tekstu se "ohrabruju pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to ipak učine".

U ovom dokumentu koji, uz dopune, Evroparlament treba da usvoji na plenarnom zasedanju, "prima se na znanje okončanje nadzirane nezavisnosti Kosova", na temelju stava Međunarodne upravljačke grupe o tome da je "rešenje za status Kosova suštinski sprovedeno".

U predlogu rezolucije EP se "poziva na ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova koje održava srpska država, a posebno povlačenje službi bezbednosti i pravosudnih tela".

Traži se i "puni uvid u finansiranje škola i bolnica na severu Kosova, u skladu s odredbama Ahtisarijevog plana".

Evroposlanici "podvlače da podela Kosova nije rešenje i pozdravljaju podršku teritorijalnom integritetu Kosova koju je izrekla Evropska komisija".
XS
SM
MD
LG