Dostupni linkovi

Klintonova upozorila Siriju da ne poseže za hemijskim oružjem



Američka državna sekretarka Hilari Klinton oštro je danas upozorila režim sirijskog predsednika Bašira Al Asada da ne poseže za hemijskim oružjem protiv svog naroda.

"To je crveno svetlo za SAD. Neću sada govoriti šta bi uradili ako bi dobili potvrđenu informaciju da je režim posegnuo za hemijskim oružjem. Neću prejudicirati akciju za koju bi se odlučili", kazala je šefica američke diplomatije u Pragu na konferenciji za novinare nakon razgovora sa češkim ministrom spoljnih poslova Karelom Švarcenbergom.

Klinton je dodala da postoji granica između onog što je Asad već upotrebio protiv ljudi i eventualne upotrebe hemijskog oružja.

Hilari Klinton je prethodne noći na putu za Prag novinarima u pratnji kazala da se zvanični Vašington nada da će se ove sedmice sa saveznicima u NATO dogovoriti da zbog haotičnog razvoja događaja u Siriji Turska dobije rakete "patriot" koje bi razmestila na granici sa svojim južnim susedom.

Turska je 21. novembra zatražila od NATO odbrambeni protivraketni sistem "patriot", kako bi se odbranila od raketnih napada sa teritorije Sirije.

Pomoć saveznika Turskoj biće tema sastanka ministara odbrane NATO u Briselu u utorak i sredu, kojem će prisustvovati i Hilari Klinton.
XS
SM
MD
LG