Dostupni linkovi

Abas: Svet je rekao "da" palestinskoj državi


Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je Palestina ostvarila istorijski uspeh u UN pošto joj je GS svetske organizacije unapredila status od entiteta posmatrača u državu posmatrača, nečlanicu.

"Da, sada imamo državu", rekao je Abas okupljenoj masi koja ga je dočekala po povratku iz Njujorka, gde je za govornicom Generalne skupštine UN poručio da je odluka tog tela "poslednja šansa" da se spasi dvodržavno rešenje s Izraelom.

Za Abasa su priređene najviše počasti ispred sedišta predsednika, poznatog pod nazivom Mukata, gde su ga duž crvenog tepiha, pozdravljali brojni zvaničnici, prenosi AFP.

"Palestina je ostvarila istorijski uspeh u UN", poručio je Abas okupljenoj masi u predsedničkom kompleksu, gde ga je nekoliko hiljada sunarodnika pozdravilo uzvikujući njegovo ime i mašući palestinskim zastavama u rukama.

"Svet je snažno rekao: 'Da - palestinskoj državi, da - slobodi Palestine i njenoj nezavisnosti, poručujući ne - nasilju, ne - okupaciji i ne - naseljima'", dodao je on.

On je obećao i da će posle pobede u UN "njegov prvi i najvažniji" zadatak biti postizanje jedinstva među Palestincima i obnova napora na pomirenju rivalskih palestinskih frakcija - Fataha i Hamasa.

"U predstojećim danima ćemo analizirati neophodne korake kako bi se postiglo pomirenje", rekao je Abas.

Okupljeni su palestinskom predsedniku poručili da žele da vide kraj podelama.
XS
SM
MD
LG