Dostupni linkovi

Blair: EU nedostaje ono što ima SAD


The Huffington Post prenosi izlaganje Tonyja Blaira okruglog stola u Institutu za javnu upravu Berggruen u Berlinu. Bivši britanski premijer procjenjuje da će se EU raspasti ako se kriza eurozone nastavi u uvjetima duboko politički i gospodarski podijeljene Unije.

Blair drži da bi Velika Britanija trebala odigrati konstruktivnu ulogu u oblikovanju nove Unije, prepoznavajući važnost jače političke integracije. Istodobno treba, smatra Blair, paziti da se razlike u ekonomskim pitanjima ne preliju u političke strukture.

Jedan od problema jače političke unije, drži Blair, osjećaj je bliskosti stanovnika Unije s nacionalnim vladama i parlamentima i izostanak svijesti o jedinstvenoj, homogenoj vlasti kakva, primjerice, postoji u SAD-u.

Blair drži da bi najizravniji način uključivanja ljudi bili europski izbori za predsjednika Europskog vijeća ili predsjednika Europske komisije. Smatra da će da će projekt uspjeti samo ako se osjećaj građana da imaju koristi od zajednice udruži s razumnom mjerom funkcija zajedničke vlasti koje nacionalne države ne mogu same obavljati.
XS
SM
MD
LG