Dostupni linkovi

Mišić: Sindikat RS ne prihvata smanjenje plaća


Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić ponovila je u nedjelju neslaganje sindikalaca s predloženom ekonomskom politikom RS-a za narednu godinu, ali i budžetom, o kojem, kako je rekla, nije im odobreno da se posebno izjasne u Narodnoj skupštini

Ona je pozvala poslanike da ne dozvole dodatno smanjenje plaća budžetskim korisnicima za 10 posto.

"Povećanje stope zaposlenosti je ključ za rješavanje onog što se zove ekonomski pad u RS-u, ali kreatori ovog dokumenta su izabrali štednju na plaćama. Pokazalo se iz iskustava iz svijeta i regiona da to nije dobra mjera i sindikati je ne prihvataju", ukazala je Mišić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a koji u nedjelju razmatraju Prijedlog ekonomske politike RS-a za 2013. godinu.

Prenijela je poruku da sindikati odbijaju optužbe vlasti da su budžetski korisnici dobili u ovoj godini 10 plaća, a bune se. "Naše plaće smo zaradili, a kako će se puniti budžet ako nam smanjite plaće", pita se Mišić i ističe da sindikati i Vlada imaju različite poglede i na mjere ekonomske politike te ulaganja iz budžeta. Ona je rekla da novac Vlada može naći "na drugoj strani", a ne "rezanjem" plaća budžetskim i fondovskim korisnicima.

Tražili su i da Vlada izdvoji dodatnih 10 miliona za zapošljavanje isto toliko za zbrinjavanje „radnika žrtava“ loših privatizacija, onih koji ne mogu naći novo zapošljavanje, ali i ni ta mjera nije prihvaćena. Mišić je za izlaganje imala svega 10 minuta, zbog čega se pobunila, ističući da će članovima sidnikata ostalo objasniti ispred zgrade paralmenta.
XS
SM
MD
LG