Dostupni linkovi

Urušila se brana u Kambodži


Brana u izgradnji u zapadnoj Kambodži delimično se srušila, a u nesreći je teško povređeno četvoro radnika i još četiri se vode kao nestalo.

Major Teang Leng, šef policije iz oblasti gde se nalazi ova brana koju gradi kineska kompanija na reci Ataj rekao je danas da se izgleda nesreća dogodila jer je brana zadržavala suviše vode i da je pocela da curi.

Rekao je da se traga za četvoro radnika nestalih posle nesreće koja se dogodila juče.

Teang Leng rekao je da su radovi na izgradnji brane privremeno prekinuti da bi stručnjaci procenili štetu.

Radovi na brani za hidroelektranu Ataj od 120 megavata počeli su 2008. i trebalo je da budu završeni u maju 2013. Projekat vredan 255 miliona dolara vodi kineska kompanija Čajna Datang Korp koja je dobila koncesiju na 30 godina.

Strucnjaci kritijuju Kambodžu, zemlju koja ima nedosttak eletrične energije, zbog izgradnje nekih brana koje po njihovoj oceni ugrožavaju životnu okolinu i stanovništvo.

Američki institut Internešnal rivers netvork je u izveštaju 2008. naveo da bi loše isplaniran razvoj hidroelektrana mogao nepovratno da ošteti životnu okolinu Kambodže po visokoj socijalnoj ceni. Pored toga što se meštani raseljavaju njima se takođe oduzimaju prirodni resursi od kojih su živeli.
XS
SM
MD
LG