Dostupni linkovi

Janša: U Sloveniji je moguć grčki scenario


Premijer Slovenije Janez Janša rekao je da Slovenija može ići prema "grčkom scenariju" ako budu nastavljeni ulični protesti sa elementima nasilja.

On smatra da je do protesta, prvo u Mariboru, a onda u Ljubljani i drugim gradovima, došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora, koji će biti održani u nedjelju, 2. decembra.

"Umjesto zanimljivog dvoboja kandidata od kojih smo očekivali prijedloge za bolju budućnost kojima će konkurisati pred biračima, samo je nekoliko dana prije glasanja pažnja javnosti odvučena na sasvim drugu stranu", naveo je slovenački premijer u izjavi koju je objavio njegov kabinet uoči demonstracija najavljenih za danas popodne u Ljubljani na kojima grupe sa Facebooka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku.

Janša je istakao i da očekuje da će policija ili građani ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom sedmice.

"Isto kao što su slike sa grčkih ulica iz te države otjerale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji, jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenijele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, posebno mladim i nezaposlenima", navodi Janša.

On je upozorio da u demokratiji svako može učestvovati u izbornom procesu i javno izražavati mišljenje, ali da se ne može dopustiti "bacanje granitnih kocki i eksploziva" na pripadnike policije.

"Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokratije prelazi u diktaturu i haos, a nasilju daje građansko pravo", naveo je Janša.
XS
SM
MD
LG