Dostupni linkovi

Poljski Brejvik planirao atentat na gradonačelnicu Varšave



Poljak Brunon Kvjećenj, uhapšen zbog plana da digne u vazduh donji dom poljskog parlamenta Sejm sa četiri tone eksploziva, planirao je i atentate na gradonačelnicu Varšave i jednu poznatu TV novinarku, kazali su neimenovani izvori iz parlamenta za današne izdanje lista Gazeta viborča.

Kvjećenj, 45-godišnji asistent na Poljoprivrednom univerzitetu u Krakovu, poznat po svojim nacionalističkim, ksenofobnim i antisemitskim pogledima, uhapšen je 9. novembra i optužen za pripremu terorističkog napada na državni vrh, za šta mu preti pet godina zatvora.

Tajne službe su mu ušle u trag preko kurseva diverzantskih akcija i baratanja eksplozivima koje je organizovao i preduzeća kod kojih je, kao i norveški atentator Anders Brejvik, kupovao materijal za izradu bombe.

Kvjećenja je policiji prijavila i njegova supruga, mikrobiolog na istom univerzitetu, kada joj je postalo sumnjivo zašto se njen suprug raspituje suviše za mogućnosti biološkog oružja.

Na saslušanju je priznao da je njegova želja bila da izazove haos u zemlji i ukloni režim "tuđinaca", kako je nazvao sadašnju vladu premijera Donalda Tuska i predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog, optužujući ih da nisu pravi Poljaci i rodoljubi.

Prema dosadašnjim saznanjima istrage Kvjećenj nije bio povezan ni sa jednom političkom strankom ili grupacijom, a inspiracija mu je bio upravo norveški osuđeni terorista Brejvik.
XS
SM
MD
LG