Dostupni linkovi

Arafat ponovo sahranjen u Ramali


Posmrtni ostaci palestinskog lidera Jasera Arafata, ponovo su danas sahranjeni u Ramali, nakon što su uzeti uzorci radi utvrđivanja uzroka njegove smrti.

"Operacija je završena, grobnica je ponovo zapečaćena, a uzroci su predati francuskim, švajcarskim i ruskim ekspertima", saopštili su predstavnici komisije za istragu Arafatove smrti.

Izostala je planirana vojna ceremonija povodom ponovne sahrane jer, kako navodi agencija France-press,pozivajući se na neimenovane izvore, uzorci su uzeti direktno iz groba.

"Uzeti uzrociproći će striktnu proceduru“, izjavio je portparol švajcarskog Univerzitetskog bolničkog centra Dersi Kristen.

On je dodao da je za analizu, provjeru i testiranje potrebno više mjeseci i da on ne veruje da će rezultati biti proznati prije marta ili aprila naredne godine.

Međunarodni eksperti treba da utvrde da li je palestinski lider otrovan polonijumom. Na takvu mogućnost sugerisla je katarska televizija "Aljazeera“, koja je u julu objavila rezultate švajcarske laboratorije koja je testirala predmete koje je koristio palestinski lider.

Udovica Suha Arafat dala je švajcarskoj laboratoriji Arafatove stvari na analizu.

Jaser Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u vojnoj bolnici u blizini Pariza. Francuski ljekari su tadarekli da je umro od izliva krvi u mozak, nekoliko sedmica, pošto se teško razbolio.
XS
SM
MD
LG