Dostupni linkovi

Počeo sastanak Bevanda File


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i komesar EU za proširenje Štefan File počeli su danas u Sarajevu sastanak koji predstavlja uvod u nastavak dijaloga na visokom nivou sa BiH o procesu pristupanja EU, sa fokusom na provođenje briselske "Mape puta".

Bevanda je uoči Fileove posjete najavio da bi na ovom sastanku trebalo da bude urađena inventura "Mape puta", analiza provođenja odluke "Sejdić - Finci", prezentacija presjeka do sada ispunjenih obaveza BiH, a u tematskom dijelu biće riječi o koordinacionom mehanizmu BiH o pitanjima EU.

On je ranije istakao da je zadovoljan što je kod definisanja koordinacionog mehanizma postignuta skoro 95-odstotna saglasnost.

Bevanda od Filea i njegovog tima očekuje pozitivnije ocjene, jer smatra da su od posljednjeg strukturalnog dijaloga, 27. juna u Briselu, napravljeni veliki iskoraci, s obzirom da je Savjet ministara usvojio nacrt budžeta institucija BiH za 2013. godinu i IPA paket za 2012.

File će se danas u Sarajevu na sastanku dijaloga na visokom nivou susresti sa liderima vodećih političkih stranaka i predstavnicima institucija BiH, Federacije BiH i Republike Srpske. Konferencija za novinare zakazana je nakon ova dva sastanka, u 13.45 sati.

Komesar EU za proširenje stigao je u BiH sinoć i odmah po dolasku sastao se sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG