Dostupni linkovi

Nova samospaljivanja Tibetanaca


Četvero Tibetanaca spalilo se u znak protesta protiv kineskih vlasti u poslednja dva dana, saopštile su danas grupe za ljudska prava.

Time se broj ovih "incidenata" povećao na preko 20 ovog meseca.

Serija samospaljivanja počela je uoči održavanja kongresa vladajuće Komunističke partije Kine, 8. novembra, na kome je Sji Đinping izabran za novog generalnog sekretara.

Spaljivanja od nedelje i ponedeljka, u kojima je najmanje troje ljudi umrlo, usledila su nakon što su vlasti u delovima provincije Ćinghai, naseljenim Tibetancima, navodno izazvali gnev i proteste stanovništva deleći školske brošure u kojima se ismejavaju ti postupci, navela je u saopštenju grupa Slobodni Tibet sa sedištem u Londonu.

"Mi sada dobijama izveštaje o samospaljivanjima skoro svakodnevno", rekla je direktorka organizacije Stefani Brajgden.

Prema američkom Radio Slobodni Tibet s ovim incidentima, dva u provinciji Gansu, jedan u Ćinghaiju i jedan u Sečuanu, ukupan broj je narastao na 21 ovog meseca i na 85 od 2009.

Mnogi Tibetanci optužuju Kinu da vrši versku represiju i suzbija njihovu kulturu, budući da se većinska etnička grupa Han sve više naseljava u istorijski tibetanske oblasti. Peking, međutim, tvrdi da Tibetanci imaju slobodu veroispovesti i ukazuje na brojne investicije kojima je Tibetu doneo modernizaciju i bolji životni standard.

Vlasti u Pekingu za one koji se spaljuju kažu da su "teroristi" i kriminalci i optužuju izbeglog tibetanskog duhovnog vođu dalaj lamu i njegovu "kliku" da podstiču samospaljivanja kako bi izazvali nezadovoljstvo i separatizam kod ljudi.
XS
SM
MD
LG