Dostupni linkovi

Mening svedoči o teškim uslovima u zatvoru


Američki vojnik Bredli Mening, optužen da je odavao poverljiva dokumenta "Vikiliksu", danas će svedočiti u pretpretresnom postupku u vojnom sudu u bazi Fort Mid.

Očekuje se da će Mening na svedočenju govoriti o teškim uslovima u kojima je, nakon hapšenja 2010, boravio devet meseci u vojnom zatvoru u Kvantiku, u saveznoj državi Virdžiniji, javio je AP.

Mening traži da se sve tužbe protiv njega odbace, tvrdeći da je njegov boravak u samici, često bez odeće, predstavljao protivzakonito kažnjavanje.

On se sada nalazi u zatvoru Fort Livenvort, sa slabijim obezbeđenjem, gde je prebačen na zahtev organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Ministarstvo odbrane tvrdi da su uslovi Meningovog pritvora u skladu sa procenom da je reč o zatvoreniku koji zahteva maksimalne mere bezbednosti, jer predstavlja pretnju po sebe i po druge.

Mening je optužen da je "Vikiliksu" dostavio stotine hiljada poverljivih depeša američkih diplomata i vojna dokumenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Proces protiv njega počeće 4. februara u Fort Midu, u Merilendu, a preti mu doživotna zatvorska kazna zbog, kako se navodi, "dosluha sa neprijateljem".
XS
SM
MD
LG