Dostupni linkovi

Ekshumirano telo Jasera Arafata


Telo bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata je ekshumirao tim stručnjaka koji pokušavaju da utvrde da li je otrovan, kao što mnogi Palestinci veruju.

Francuske sudije su pokrenule istragu o Arafatovoj smrti u avgustu nakon što je jedan švajcarski institut pronašao velike količine radioaktivnog polonijuma na njegovoj odeći koju je stručnjacima dala udovica palestinskog lidera Suha.

Arafat je umro 2004. godine u Parizu u 75. godini posle kratke, misteriozne bolesti, navodi Rojters. Tada, na Suhin zahtev, nije izvršena obdukcija, a francuski lekari koji su ga lečili rekli su da nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Ali ubrzo su se pojavile optužbe o ubistvu, a mnogi Palestinci su za to optuživali Izrael koji Arafatu poslednje dve i po godine života nije dozvoljavao da na napusti svoje sedište u Ramali na Zapdnoj obali.

Izrael je negirao optužbe i pozvao palestinske lidere da objave Arafatov zdravstveni karton koji javnost nikada nije imala priliku da vidi posle njegove smrti.

Zvanična palestinska radio stanica "Glas Palestine" objavio je da je Arafatova ekshumacija počela u zoru i da je završena. Stručnjaci iz Švajcarske, Francuske, Rusije i palestinskih teritorija učestvovali su u ekshumaciji koja je obavljena daleko od očiju javnosti, iza plavog paravana koji je postavljen oko Arafatovog mauzoleja u Ramali.
XS
SM
MD
LG