Dostupni linkovi

Autopsija pokazala: Bivši turski predsjednik Ozal bio otrovan?


Toksikološke analize izvršene na ostacima bivšeg predsjednika Republike Turske Turguta Ozala koji je umro 1993. godine otkrile su prisustvo četiri različita otrova, objavio je u subotu provladin dnevni list Today's Zaman.

Ljekari su otkrili količine insekticida DDT-a deset puta višeg od normale, kao i tragove kadmija, jednog teškog metala, polonija i amercija, dviju radioaktivnih supstanci, objavio je list na engleskom jeziku, pozivajući se na Vijeće za sudsku medicinu.

Izvori ocjenjuju da je Ozal mogao podleći zbog trovanja ovim supstancama, dodao je Today's Zaman i precizirao da izvještaj autopsije treba uskoro biti predat pravosuđu.

Amercij i polonij su mogli oslabiti predsjednika, dok je DDT stavljen u hranu ili piće mogao ubrzati njegovu smrt, prema pisanju lista.

Ostaci Turguta Ozala su ekshumirani početkom oktobra na odluku pravosuđa da bi se na osnovu autopsije ustanovili uzroci njegove smrti, budući da su članovi njegove porodice branili tezu da je otrovan.

Ozal je izabran 1989. godine, a umro je usljed infarkta u 65. godini, u toku svog mandata. Od tada su se množile glasine o uzrocima njegove smrti. Sadašnji predsjednik Abdulah Gul je naredio zvaničnu istragu da bi se utvrdio uzrok njegove smrti.
XS
SM
MD
LG