Dostupni linkovi

Tajland: Sukobi na protestima protiv režima


Tajlandska policija ispalila je danas suzavac u sukobu sa stotinama demonstranata koji su izašli na ulice Bangkoka pred skup protiv vlade premijera Jangluka Šinavatre.

U najvećim protestima protiv sadašnjih tajlandskih vlasti, otkako je Jinglukova partija Puea Tai došla na vlast u julu 2011., povrijeđeno je najmanje sedam policajaca, a 132 demonstranta su uhapšena.

Pripadnici policije za razbijanje demonstracija suzavac su ispalili kada su demonstranti pokušali da preskoče ograde od bodljikave žice postavljene kako bi se spriječio ulazak na mjesto protesta.

Policija je saopćila da se oko 300 do 400 demonstranata sukobilo s organima reda u blizini sjedišta Ujedinjenih nacija u Bangkoku. Antirežimski demonstranti optužuju vlasti da su korumpirane i da služe kao marioneta bratu sadašnjeg predsjednika vlade, bivšem premijeru Taksinu, koji je svrgnut 2006. godine u vojnom udaru.

Vlasti su rasporedile 17.000 policajaca na mjestu okupljanja demonstranata i pozvale se na unutrašnji sigurnosni zakon koji organima reda omogućava da hapse učesnike protesta, sprovode sigurnosne provjere i postavljaju blokade puteva, javio je Rojters.

Taksin je i dalje figura koja izaziva velike podjele u Tajlandu, gde se njegove pristalice i protivnici od 2006. godine smenjuju kako bi osporili pravno na vlast različitih administracija. Tako su pristalice sadašnje vlade 2010. godine organizirale demonstracije koje su trajale više od dva mjeseca, a u čijem je gušenju ubijena najmanje 91 osoba, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG