Dostupni linkovi

Brejvik tvrdi da ga zatvorske vlasti pokušavaju navesti da se ubije


Norveški masovni ubica Anders Brejvik optužio je zatvorske vlasti da pokušavaju da ga navedu na samoubistvo u uslovima koje je opisao kao "mini Abu Graib", zloglasni zatvor u Iraku.

Brejvik u pismu na 27 stranica, upućenom upravi u zatvoru Ila, navodi da bi, da nije vrlo strpljiv, vjerovatno "već poludio od ovakve frustracije".

"Međutim, svaka osoba ima svoje granice izdržljivosti“, naveo je Brejvik u pismu u kome tvrdi da ga je poslao novinskoj agenciji AP, Međunarodnom pres centru u Oslu, nekim norveškim medijima i Organizaciji za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenel".

Prema njegovim riječima, frustriraju ga čuvari u zatvoru koji ga sprečavaju da obavlja svakodnevne aktivnosti, koje su proračunate u minut.

Brejvik, takođe, optužuje direktora zatvora Ila da je odgovoran za ovakav zatvorski režim, jer želi da mu se osveti.

Kao odgovor na njegovo pismo, portparol zatvora Ila, Elen Bjerk izjavila je da mu poslije pisma zatvorske vlasti nisu smanjile bezbjednosne restrikcije, osim što je nedavno dobio normalno penkalo umesto gumenog, kojim je vodio bilješke tokom suđenja.

Brejvik je 22. jula prošle godine ubio 77 osoba u Oslu i na ostrvu Utoja. Prvo je aktivirao automobil-bombu ispred vladinih kancelarija u Oslu i u toj eksploziji je poginulo osam osoba, a zatim se odvezao na ostrvo Utoju, gdje je ubio 69 osoba u letnjem kampu omladinskog krila vladajuće Laburističke stranke.
XS
SM
MD
LG