Dostupni linkovi

Samo u prošlom mjesecu 630 bh. građana tražilo azil u Njemačkoj


U BiH bi naredne sedmice trebalo biti vraćeno 60-ak bh. državljana iz Finske, koji su u toj zemlji zatražili azil, potvrdio je za Klix.ba Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima zaduženog za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Ono što je krajnje alarmantno je i informacija da je 630 osoba iz BiH prošlog mjeseca zatražilo azil u Njemačkoj.

Nažalost, ovo nije ni prva ni posljednja grupa azilanata koji će biti deportovani u BiH, a naša zemlja je dobila i posljednju opomenu iz Brisela zbog sve učestalijeg broja državljana BiH koji traže azil u zemljama Evropske unije.

"Opao je broj onih koji traže azil u Švedskoj, od ovih kritičnih tačaka sada imamo samo Njemačku. Novi sastanak Monitoring tima je 29. novembra. Tog dana će prisustvovati i policijski dužnosnici Njemačke i Švedske, kada bismo trebali uspostaviti još bolju saradnju. Monitoring tim je u stalnom zasjedanju i radi svoj posao. Nažalost, drastično se povećao broj građana koji traže azil u Njemačkoj, samo u prošlom mjesecu azil je zatražilo 630 osoba, tako da smo iz Brisela dobili, slobodno mogu reći, posljednju opomenu, jer broj azilanata stalno raste i to nije dobro", rekao je Dautbašić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH još uvijek nemaju tačan podatak o tome iz kojeg dijela BiH su građani koji su tražili azil u Njemačkoj, ali upozoravaju da takvo ponašanje izuzetno šteti našoj zemlji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG