Dostupni linkovi

Odgođena sjednica CIK-a BIH


Centralna izborna komisija (CIK) BiH odgodila je današnju sjednicu, nakon što je Predstavnički dom parlamenta BiH sinoć imenovao dva nova člana Komisije iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, o čemu još nije dobio zvaničnu odluku parlamenta, rekla je Srni član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je pojasnila da bi CIK, s ozbirom na te okolnosti, djelovao danas u starom sastavu, što bi uticalo na validnost i zakonitost odluka sa sjednice.

"Do sada su odluke parlamenta BiH o imenovanju članova Komisije uglavnom stupale na snagu danom donošenja, ali mi ćemo sačekati njihovo dostavljanje CIK-u, što će se desiti najvjerovatnije u naredni ponedeljak ili utorak, kada ćemo zakazati narednu sjednicu Komisije", precizirala je Hadžiabdićeva.

Na današnjoj sjednici CIK-a BiH trebali su da budu razmatrani zamjenski mandati, odnosno neprihvatanje određenog broja mandata u opštinskim vijećima u Federaciji BiH i skupštinama opština u Republici Srpskoj.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici za hrvatskog člana ponovo je izabrao Stjepana Mikića, za bošnjačkog Ahmeta Šantića, umjesto Vedrana Hadžovića, dok je za srpskog člana imenovan Novak Božičković, umjesto Tihomira Vujičića.
XS
SM
MD
LG