Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH:Ne postoji optužnica protiv Gotovine


Tužilaštvo BiH nije podiglo potjernicu,ni u slučaju Ante Gotovine, niti ostalih hrvatskih vojnih dužnosnika za akciju Maestral, objavio je sarajevski portal Klix.ba , povodom pisanja medija da će Gotovinu ukoliko dođe u BIH, uhapsiti vlasti RS.

U Tužilaštvu BiH , je portalu Klix.ba rečenpo da se vodi istraga u određenim predmetima koji se odnose na navodne ratne zločine u akciji "Maestral" protiv više osoba, ali nijesu mogli reći je li među njima i Gotovine. "Da bi neko bio uhapšen u vezi sa ovim slučajem, prvo bi trebala biti raspisana potjernica, koje sada nema", potvrđeno je u Tužiteljstvu BiH.

Kako je dnevnik Press objavio, ako Gotovina krene u Sarajevo , kako je najavio vlasti RS i BIH uhapsiće ga na granici zbog navodnih ratnih zločina počinjenih u akciji "Maestral" u ljeto 1995. godine.

Šef kancelrije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je da je Tužiteljstvu BiH još 30. juna 2009. godine dostavljena kaznena prijava protiv Ante Gotovine i još 14 osoba, zbog sumnje da su od 8. do 17. aprila 1995. u sklopu zajedničke akcije Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH pod nazivom "Maestral" na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe po zapovjednoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 i protjerivanje više od 120 hiljada srpskih civila.

Osim Gotovine, na popisu osumnjičenih nalaze se Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.
XS
SM
MD
LG