Dostupni linkovi

Ambasador Casey: BIH ostvarila jako mali napredak


Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Nigel rekao je u intervjuu za Agenciju Fena da izvještaj visokog predstavnika u BiH, potrebno je posmatrati zajedno sa Izvještajem Evropske komisije o napretku u BiH, te naglašava da je visoki predstavnik pripremio izvještaj u skladu s mandatom koji mu je dao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a izvještaj Evropske komisije govori o nedostatku napretka kada je riječ o evropskim integracija.

"Ako pogledate oba izvještaja dobit ćete veoma tužnu sliku. Izvještaji prikazuju stvarnost bez obzira koliko ona nekome bila neugodna. Prikazuju brigu koji dijelimo što je nedostatak napretka u posljednjih šest mjeseci nedovoljan te brigu zbog konstantnog postavljanje pitanje vezanih za budućnost ove zemlje. Ako ih pogledate u tom kontekstu postaje jasno zašto je Svajet bezbjednosti odlučio ne samo da produži mandat EUFOR-u za godinu dana nego takođe da istakne svoju jednoglasnu podršku radu i mandatu visokog predstavnika", kaže Casey.

Naglašava je da zbog svega toga prisustvo Ureda visokog predstavnika i EUFOR-a ostaje neophodno u BiH tokom njenog kretanja na putu ka Evropskoj uniji.

Ambasador Velike Britanije pozdravio je izjave koje su ukazivale na odlučnost političkih lidera nakon sastanka u Mostaru kada su kazali da žele ubrzati put BiH ka EU i podcrtao da očekuje implementaciju tih izjava u konkretne odluke.
XS
SM
MD
LG