Dostupni linkovi

Anketa: Skoro polovina Izraelaca protiv primirja


Skoro polovina Izraelaca smatra da je njihova vlada trebalo da nastavi vojnu ofanzivu protiv Palestinaca u pojasu Gaze, dok trećina misli da je trebalo sprovesti kopnenu invaziju, pokazuju rezultati ankete objavljene u petak.

Ispitivanje javnog mnijenja, koje je sproveo insitut Magar Mohot, pokazalo je da 49 posto Izraelaca misli da je Izrael trebalo da nastavi da napada palestinske odrede koji ispaljuju rakete na njihovu teritoriju.

Odluku vlade da obustavi ofanzivu u Gazi, koja je trajala osam dana, dok u srijedu nije uspostavljeno primirje, podržava 31 posto Izraelaca, a 29 posto njih smatra da je Izrael trebalo da u pojas Gaze pošalje kopnene trupe.

U najžešćem sukobu u posljednjih nekoliko godina između Izraela i Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze, ubijen je 161 Palestinac, dok je na izraelskoj strani bilo pet žrtava.

Ista anketa pokazuje i da je opala podrška za stranku Likud premijera Benjamina Netanyahua i njegovog izbornog partnera partiju Yisrael Beiteinu, ali da taj tvrdolinijaški blok još može da formira narednu vladu, prenosi AP.

Izbori u Izraelu zakazani su za 22. januar.
XS
SM
MD
LG