Dostupni linkovi

Opozicija u Egiptu pozvala na masovne proteste


Opozicione grupe u Egiptu pozvale su na organizovanje masovnih protesta zbog dekreta kojim je predsednik Mohamed Morsi sebi dao široka ovlašćenja.

Opozicija je optužila predsednika da je jučerašnjim potezom izveo "državni udar na legitimnost" i sebe proglasio "novim faraonom".

Dekret propisuje da odluke predsednika ne može da dovodi u pitanje nijedan državni organ, uključujući sudstvo, a Morsijeve pristalice ističu da se na ovaj način štiti egipatska revolucija.

Međutim, vodeći predstavnici opozicije, među kojima su Mohamed el-Baradej i Amr Musa, osudili su ovaj potez i na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvali Egipćane "da protestuju na svim egipatskim trgovima u petak", javila je agencija Frans pres.

Vael Gonim, jedna od glavnih ličnosti u prošlogodišnjem ustanku protiv režima Hosnija Mubaraka, izjavio je da revolucija nije organizovana "kako bi se pronašao dobroćudni diktator" i da "postoji razlika između revolucionarnih odluka i diktatorskih odluka".

Baradej, dobitnik Nobelove nagrade za mir, ranije je rekao da dekret predsednika postavlja iznad zakona. U skladu sa novom odlukom predsednika smenjen je državni tužilac, naloženo je da se ponove suđenja zvaničnicima iz doba Mubaraka i propisano je da nijedan pravosudni organ ne može da raspusti skupštinu, koja piše novi ustav, a u kojoj dominiraju islamisti, kojima pripada i sam Morsi.
XS
SM
MD
LG