Dostupni linkovi

Miljević oslobođen optužbi za ratni zločin u Glini


Nakon trećeg, ponovljenog postupka na Županijskom sudu u Sisku, Rade Miljević (68) iz Gline nepravomoćno je oslobođen optužbe za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Tijekom dokaznog postupka, kako je obrazložila predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić, dokazano je kako je Miljević 20. rujna 1991. godine, kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine iz glinskog ratnog zatvora izveo zatočene hrvatske civile Antu Žužića, Janka Kaurića, te oca i sina Milana i Borislava Litrića, ali nije utvrđeno da ih je pripadnicima izviđačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića predao zbog likvidacije.

Iako su 1996. njihova tijela ekshumirana na brdu Pogledić kraj Gline, a potom i identificirana, tijekom glavne rasprave nije dokazano postojanje dogovora između njihova izvođenja i likvidacije, jer je u svim dostupnim dokumentima navedeno kako ih se odvodi na razmjenu u Knin.

Miljević je prvi put osuđen 2007. godine na 14 godina zatvora, a nakon što je Vrhovni sud naredio obnovu postupka, 2008. godine je osuđen na 12 godina zatvora. Vrhovni sud RH je ukinuo i tu presudu Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Sisku i ovaj put zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Miljević je uhićen u ožujku 2006. godine, u istražnom pritvoru proveo je 4 godine i 9 mjeseci, pa je prema zakonu pušten da se brani sa slobode.
XS
SM
MD
LG