Dostupni linkovi

Incko: Neustavno produženje mandata većnicima u Mostaru



Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo svakom članu Gradskog veća Mostara, u kojem se navodi da je njihov zaključak da sami sebi produže mandate neustavan!

Isto pismo je stiglo i na adresu Centralne izborne komisije BiH (CIK) u kojem se ističe da je samozvano produženje mandata protivno i presudi Ustavnog suda BiH.

"Kljucni naredni potez je izmena Izbornog zakona BiH, kojim bi se trebalo da se primene rešenja po presudi Ustavnog suda. Tek tada, nakon jasno utvrđenih pravila, CIK može raspisati izbore za Gradsko veće Mostara", izjavio je za Agenciju Fena Suad Arnautović, član CIKBiH.

Ustavni sud BiH ukinuo je nekoliko odredbi Izbornog zakona BiH i Statuta Mostara o održavanju izbora u tome gradu, jer Parlamentarna skupština BiH nije u zakonskom roku izmenila neustavne odredbe zakona o izboru većnika, zbog čega ovogodišnji lokalni izbori nisu održani u Mostaru.

Statut Mostara kojim se uređuju i posebna izborna pravila nametnuo je 2004. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).
XS
SM
MD
LG