Dostupni linkovi

Uhapšeni nesuđeni atentator na Sejm bio nepredvidiv



Poljska Agencija za unutrašnju bezbednost uhapsila je Brunona Kvjećena koji je planirao da digne u vazduh sa četiri tone eksploziva parlament kada u njemu budu šef države, premijer i ministri, pre nego što je definitivno odredio cilj, zato što je ocenila da su njegovi planovi postali suviše nepredvidljivi.

Taj 45-godišnji asistent na Katedri za fiziku i hemiju Poljoprivrednog univerziteta u Krakovu, koga su mediji odmah nazvali "poljski Brejvik" uhapšen je 9. novembra, nakon skoro godinu dana praćenja.

"Postao je tako nepredvidljiv da nismo hteli da čekamo da izmisli nešto novo. Posebno kada je počeo jako da se interesuje za proslavu godišnjice nezavisnosti i marš na čelu sa predsednikom Bronjislavom Komorovskim 11. novembra", kazao je za današnju Gazetu viborču neimenovani agent Agencije.

Vest o tome da je tihi naučnik, odmalena ljubitelj eksploziva koji nije ni na internetu ni pred studentima skrivao svoje nacionalističke i ksenofobne stavove i uverenje da Poljskom ne vladaju istinski Poljaci, Brunon Kvjećen spremao napad na donji dom parlamenta tokom sednice kada u zgradi bude i ceo državni vrh na raspravi o budžetu
ođeknula je u Poljskoj juče kao bomba.

U Poljskoj se eventualni teroristički napad očekivao pre od strane islamskih fundamentalista, zbog angažovanja poljske armije u Iraku i u Avganistanu a ne od domaćeg "vuka samotnjaka" bez veze sa bilo kojom političkom organizacijom i partijom koga vodi mržnja prema demokratski izabranim vlastima a inspiracija mu je bio norveški atentator Anders Brejvik.
XS
SM
MD
LG