Dostupni linkovi

Linić: Mogućnost novog dogovora sa MOL-om o Ini


Ministar financija Slavko Linić izjavio je jutros, gostujući u emisiji Hrvatskog radija kako bi presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu mogla pomoći u postizanju novog dogovora s mađarskim MOL-om o Ini.

"Vjerujem da će to možda pomoći molu da shvati da će vlada inzistirati na tome i da zaista nema potrebe da gubimo vrijeme čekajući konačnu presudu. Zadovoljstvo partnera u ugovoru mora biti obostrano", izjavio je ministar.

Linić je proteklih mjeseci govorio kako je stanje u Ini neodrživo i da se ugovor mora mijenjati. Nema ulaganja u rafinerije, zastarjele su tehnologije, imamo uvoz derivata umjesto izvoza derivata. Imamo nekakvo slikanje i otvaranje bušotine u Slavoniji, ali nemamo ozbiljnog rada i ulaganja, rekao je Linić.

I stručnjaci tvrde da Vlada mora reagirati odmah, iako je presuda nepravomoćna. Ovaj drugi dio ugovora vezano uz LODO i upravljanje dionicama se može pobijati jer je očito da je on sklopljen temeljem koruptivnih radnji, smatra odvjetnik Marijan Hanžeković. I bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić smatra da je sada Hrvatska u dobroj poziciji da može izmijeniti taj dionički ugovor, malo više u svoju korist.

Mađarski MOL vlasnik je 49,1-postotnog udjela u hrvatskoj naftnoj industriji Ini, a hrvatska država ima 44,84 posto. Dioničarski ugovor hrvatske Vlade i MOL-a izmijenjen je u siječnju 2009. godine, a s tim su se izmjenama dogodile i promjene u upravljanju Inom. Prema tim izmjenama primjerice Uprava Ine ima šest članova, od kojih Vlada nominira tri, a tri MOL, koji nominira i predsjednika Uprave. U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori.
XS
SM
MD
LG