Dostupni linkovi

Crna Gora: Sud uvažio tužbu CANU


Upravni sud uvažio je tužbu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) i poništio rješenje Ministarstva nauke kojim je bio zamrznut Pravilnik CANU o prijemu članova Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Nakon što je CANU, sprovodeći novi zakon, većinom glasova odbila da u članstvo primi sve akademike DANU, Ministarstvo nauke donijelo je u aprilu rješenje o obustavi primjene Pravilnika na osnovu kojeg je odlučivano.

Obrazloženje Upravnog suda je bilo da pred Ustavnim sudom ovom prilikom nije pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika, niti su u obrazloženju rješenja iz Ministarstva navedene “teške štetne posljedice” koje mogu nastupiti primjenom Pravilnika, prenose Vijesti.

Dodaje se da je Ministarstvo nauke bilo dužno da u obrazloženju svog rješenja ukaže na “teške štetne posljedice”, što nije učinjeno.

Pobjeda prenosi da je Ministarstvo nauke u reagovanju na odluku Upravnog suda saopštilo da će u zakonskom roku Vrhovnom sudu uložiti zahtjev za preispitivanje sudske odluke. “Iako vjerujemo da je presuda samo rezultat određene administrativne greške, jer se presudilo o nepostojećem pravilniku i dva puta o istoj pravnoj stvari na različite načine”.
XS
SM
MD
LG