Dostupni linkovi

Udruženja imigranata u Grčkoj: Strahujemo za svoj život


Zbog sve veće eskalacije rasističkog nasilja u Grčkoj, nekoliko udruženja migranata saopštilo je danas da migranti u toj zemlji strahuju za svoj život.

Ova udruženja razmatraju mogućnost da svoj slučaj iznesu pred Evropski sud za ljudska prava.

Predstavnici 20 afričkih i azijskih zajednica, od kojih mnogi žive u Grčkoj više od dve decenije, optužili su konzervativnu vladu Antonisa Samarasa za zatvaranje očiju pred sve češćim slučajevima prebijanja i maltretiranja migranata, koji se pripisuju neonacističkoj organizaciji Zlatna zora.

"Godinama smo tražili jednaka prava, ali značaj ovih zahteva sada bledi pred činjenicom da su nam životi u opasnosti", rekao je Said Aldogan, turski Kurd, koji živi u Grčkoj već 27 godina.

On je na konferenciji za novinare dodao da je u poslednje vreme bilo na stotine incidenata i da će oni prikupiti podatke o svim slučajevima, a ako vlada ne bude reagovala, onda će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava, preneo je AFP.

Ekstremno-desničarska Zlatna zora je sa 18 poslanika ove godine ušla u grčki parlament, a podrška joj raste, kako pokazuju najnovije ankete javnog mnjenja.

Samaras je pre nego što je postao premijer Grčke u junu rekao da se Grčka suočava s "nenaoružanom invazijom" ilegalne imigracije koja preopterećuje državne službe, a vlada sada planira reviziju zakona iz 2010. koji omogućava imigrantima lakšu integraciju.
XS
SM
MD
LG