Dostupni linkovi

Hamas tvrdi da je postignut dogovor, Izrael ne potvrđuje


Hamas je objavio da je postignut dogovor o prekidu vatre , Izarelska strana to međutim ne potvrđuje, čak je portparol izraelske Vlade Mark Redgrejev u izjavi za CNN to negirao tvrdeći da se pregovori nastavljaju.

BBC izvještač iz Gaze javlja da se međusobno reketiranje izraelaca i palestinaca nastavlja.

Nakon susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom popodne u Jerusalimu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će Izrael biti voljni partner u dugoročnom diplomatskom rješenju za krizu.

"Ali ako se snažna vojna akcija pokaže neophodna za zaustavljanje konstantnog reketiranja, Izarel se neće uzdržavati da učini sve što je neophodno da odbrani svoj narod", rekao je Netanjahu.

Ban Ki Mun je ponovo zatražio obustavu sukoba i pozavao Izrael na suzdržanost prilikom upotrebe sile.

"Izarel mora pokazati maksimalnu suzdržanost.Snažano upozoravm da sam protiv kopnene ofanzive, koaj bi samo mogla povećati tragediju" reako je prvi čovjek UN.

Večaras u region stiže i američka državna sekretarka Hilari Klinton da podrži mirovne napore a šef vritanske diplomatije Vilijem Hejg je rekao da se mora što prije ići ka dugoročnom rješenju.

"Jedini način je da se da palestinkom narodu država koja im je potrebna i koju zaslužuju, a izraelskom narodu sihurnost i mir na koji imaju pravo.Sve to kroz dogovore o dvije države a vrijeme da se sve to postigne sada je na isteku "reako je Hejg.

U Gazu su danas doputovali predstvnici Arapske lige.

Nakon skoro sedam dana izraeleke ofanzive na Gazu od prošle srijede, 121 Palestinac je poginuo u Gazi a 920 je povrijeđeno. Tri Izraelca su ubijena u sukobu.
XS
SM
MD
LG