Dostupni linkovi

Avganitanske snage spremne da do kraja 2013. preuzmu kontrolu u zemlji


Avganistanske vladine snage u potpunosti će preuzeti odgovornost nad sigurnošću zemlje od koalicijskih snaga pod vodstvom NATO-a do kraja 2013., godinu dana prije planiranog roka, saopštio je portparol avanistanskog ministarstva odbrane, general Zahir Azimi

Avganistanske snage nacionalne sigurnosti (ASF), a posebno Avganistanska nacionalna vojska (ANA), u potpunosti su spremne da preuzmu odgovornost nad sigurnošću zemlje od koalicijskih snaga do kraja 2013. godine, izjavio je general Azimi na pres-konferenciji.

Posljednji kontingent od 33.000 američkih vojnika upućenih u Avganistan prije skoro tri godine povučen je iz zemlje u septembru, predajući afganistanskim snagama 550 vojnih baza širom zemlje prije odlaska, saopštio je Azimi.

On je rekao da će broj potpuno obučenih i opremljenih avganistanskih vojnika dostići 350.000 do kraja 2014. godine, kada se većina stranih borbenih trupa povuče iz zemlje.

Trenutno je u Avganistanu oko 100.000 vojnika pod vodstvom NATO-a, od kojih je 68.000 Amerikanaca, kako bi spriječili talibane da se vrate na vlast.Za 2014. najavljeno je povlačenje stranih trupa iz Avganistana.
XS
SM
MD
LG