Dostupni linkovi

Štefan File dolazi u BiH 27.novembra


Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovat će u BiH 27. novembra kada će s bh. političkim liderima u Sarajevu održati sastanak u okviru druge runde visokog dijaloga u vezi s ispunjenjem uvjeta BiH za priključenje Evropskoj uniji, potvrdio je za Agenciju FENA Peter Stano, portparol Štefana Fulea

Rekao je da će razgovor ići u smjeru analize ispunjenja rokova koje je BiH preuzela na prvom sastanku na visokom nivou koji je u junu 2012. održan u Briselu.

"Fokus će biti na uvjetima iz Mape puta te će biti razgovarano o načinima na koji BiH može ubrzati svoj napredak na putu ka integraciji u Evropsku uniju", precizirao je Stano.

Upitan da prokomentira raspoloženje zvaničnog Brisela prema BiH, naročito u ovom trenutku kada je više nego očigledno da BiH, uprkos svim nastojanjima zvaničnika EU da je vrate na pravi put, zaostaje za susjedima, Stano je kazao da će na ta pitanja u Sarajevu odgovoriti sam File.

"Međutim, odlučnost i namjere EU spram BiH su vrlo vidljive iz poruka koje je političarima i građanima BiH uputila visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton ", kazao je Stano.

Brisel od bh. političara očekuje dogovor o konkretnim rješenjima za dva glavna uvjeta iz Mape puta, a to su okvir zakonskog rješenja u vezi s implementacijom presude u slučaju "Sejdić-Finci" te zajednički prijedlog svih nivoa vlasti u vezi s učinkovitim mehanizmom koordinacije.
XS
SM
MD
LG