Dostupni linkovi

Čelnici stranaka nove parlamentarne većine o deblokadi reformi u BiH



Lideri dva HDZ-a, SNSD-a, SDS-a SDP-a i SBB-a danas će održati sastanak na čijem dnevnim redu će biti aktualne teme bh. poličke scene. Najvažnija je pokušaj postizanja konačnog dogovora o realizaciji presude u slučaju Sejdić - Finci.

Pred šestorkom bi trebalo biti i pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije, ali i sporazum predsjednika SDP-a i SNSD-a Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović kazao je Feni da će dnevni red sastanka biti utvrđen na samom sastanku, ali se može pretpostaviti nekoliko stvari o kojima će sasvim sigurno biti govora. - Prije svega, očekujemo da će biti potvrđena nova parlamentarna većina, a ono što smatramo zaista važnim jeste da očekujemo da će biti usaglašena, a onda i potpisana programsko-projektna platforma nove parlamentarne većine za period od naredne dvije godine na bazi ranije napravljenog sporazuma o projketno-programskoj saradnji, kazao je Magazinović.

Predsjednici HDZ-a 1990 Božo Ljubić i HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno su u Mostaru održali sastanak na kojem su usaglasili stajališta pred sastanak šest predsjednika stranaka.

''Cilj je utvrđivanje kriterijuma kako da jedan narod ne bira predstavnike drugog naroda. Uvjereni smo da ćemo dobiti podršku svih stranaka kada je u pitanju i rekonstrukcija Vlade Federacije BiH“, kazao je tada Čović.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić od sastanka u Mostaru očekuje da se ustanovi da li postoji politička klima, ali i kapacitet nove skupštinske većine da donosi značajne odluke za BiH i razriješi dugogodišnju političku blokadu.
XS
SM
MD
LG