Dostupni linkovi

Beograd: Mark Kašnjeti osuđen na dvije godine


Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Mark Kašnjeti osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na dvije godine zatvora, zbog ratnog zločina nad Srbima u
Prizrenu juna 1999. godine.

Sudsko vijeće Odeljenja za ratne zločine ocijenilo je da je Kašnjeti kriv što je 19. juna naoružan automatskom puškom, sa neidentifikovanim pripadnicima OVK, najprije kidnapovao oštećene Ljubomira Zdravkovića i Božidara Đurovića i uz prijetnju da će ih
ubiti, sproveo do dvorišta jedne kuće gdje ih je držao zatvorene više sati.

Kašnjeti ih je, kako je sud utvrdio, nakon toga odvezao do prizrenskog naselja Ortokol i naredio im da odu u Srbiju "ako žele da ostanu u životu".

Predsjednica sudskog vijeća sudija Vinka Behara Nikićević kazala je da je oštećeni Đurović prepoznao Kašnjetija kao izvršioca krivičnog djela.

Sud nije prihvatio Kašnjetijevu odbranu koji je tvrdio da je bio u knjižari za vrijeme izvršenja djela, jer, kako je rekla sudija Behara Nikićević, odbrana je sračunata na izbjegavanje krivične odgovornosti.

Kašnjetiju će biti produžen pritvor u kojem se nalazi od aprila, jer je njegovo mjesto prebivališta na Kosovu, pa postoji mogućnost da pobjegne.
XS
SM
MD
LG