Dostupni linkovi

Čaplinov šešir i štap prodati na aukciji za 62.500 dolara


Cilindar i štap Čarlija Čaplina, zvijezde holivudskog nijemog filma, prodati su juče tokom aukcije u Los Anđelesu za 62.500 dolara (48.984 eura), saopštila je aukcijska kuća Bonams.

Na aukciji je ponuđen Čarlinov štap i šešir - kakve je nosio u filmovima "Mala skitnica", "Svjetlost velegrada" i "Moderna vremena.

“Ne zna se tačno koliko je očuvano Čaplinovih šešira i štapova“, izjavio je juče Lusi Kar iz Bonamsa, javio je Rojters.

Lik skitnice sa prepoznatljivim cilindrom i štapom proslavio je Čaplina koji je postao holivudska legenda.Skitnica je, kako je govorio Čaplin, slučajno nastao jednog kišnog dana u Kiston studiju. Prvi put se na filmu pojavio 1914. godine, a posljednji put u "Modernim vremenima" 1936. godine.

Osim Čaplinovog štapa i šešira, na aukciji su bili i predmeti popularnih ličnosti, među kojima je i pismo Džona Lenona, fotografije Merilin Monro, saksofon koji je pripadao džez pioniru Čarliju Parkeru, strip Čarlsa Šulca, tvorca Snupija, i stolica iz Rikovog kafea u filmu "Kazablanka".

Originalne fotografije Merilin Monro prodate su za 21.500 dolara (16.650 eura), pismo Džona Lenona na kome se nalazi crtež koji predstavlja Joko Ono prodato je za 25.000 dolara (19.582 eura), dok je za 10.625 dolara (8.325 eura) prodata slika koju je naslikao Frenk Sinatra.
XS
SM
MD
LG