Dostupni linkovi

Nimic sa predstavnicima Skoplja i Atine o sporu oko imena


Metju Nimic, posrednik Ujedinjenih nacija u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa spornim nazivom Makedonija, sastaće se danas i sutra u New Yorku sa predstavnicima dvije strane.

Iz Nimicovog kabineta saopšteno je da će se odvojeno sastati sa makedonskim pregovaračem Zoranom Jolevskim i grčkim predstavnikom Adamantiosom Vasilakiom kako bi bio riješen spor.

Nakon ovih susreta uslijediće zajednički sastanak, na kojem će se procijeniti status razgovora i potražiti napredak u iznalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja, objavili su skopski mediji.

Nimic je početkom mjeseca izjavio da i dalje vjeruje da se, ukoliko lideri u Skoplju i Atini pokažu dobru volju, u narednim mjesecima može doći do rješenja spora dviju zemalja.

Nova runda pregovora o imenu makedonske države dolazi neposredno pred decembarski Samit EU, na kojem treba da se odluči hoće li Makedonija dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Uniji nakon četvrte preporuke Evropske komisije.

Evropska komisija je u posljednjoj preporuci iznijela prijedlog da Makedonija u decembru dobije datum za pregovore i da se paralelno rješava pitanje spornog imena.

Spor u vezi sa nazivom makedonske države opterećuje odnose dviju zemalja još od osamostaljenja Makedonije 1991. godine.Suštinu problema predstavlja grčki stav da se ime "Makedonija" ne može koristiti kao naziv makedonske države jer predstavlja dio antičke grčke tradicije.
XS
SM
MD
LG