Dostupni linkovi

SAD su uz Mjanmar na putu ka demokratiji


Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je ohrabrio Mjanmar da nastavi s tranzicijom ka demokratiji, obećavajući da će SAD biti prijatelj svakoj zemlji koja poštuje prava svog naroda i međunarodne zakone.

Obama je izjavio da Mjanmar, čija je represivna vojna vladavina dovela do nametanja sankcija, sada može pokazati svijetu "snagu novog početka" i nastaviti da doprinosi mirnijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu, prenosi AP.

Reformske mjere koje je ta zemlja, ranije poznata pod imenom Burma, dovele su do Obamine istorijske posjete u ponedjeljak. Obama je prvi aktuelni američki predsjednik koji je posjetio Mjanmar.

Posle razgovora sa predsednikom Tein Seinom, koji je lane pokrenuo reforme i otvaranja zemlje, Obama je izjavio novinarima da je tom prilikom ukazao da "on priznaje postignute reforme kao prvi korak ka onome što će biti dug put" Mjanmara ka demokratiji.

Obamin susret sa vođom opozicije Aung San Su Ći, koja je provela 17 godina u kućnom pritvoru pod vojnim vlastima, bio je veoma srdačan i, nakon zagrljaja predsjednika, ona je izrazila uvjerenje da će američka pomoć biti nastavljena i tokom "teških godina koje čekaju zemlju".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG