Dostupni linkovi

Nastavak suđenja Mladiću


U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ispitivanjem svjedoka RM-088 i Nermina Karagića iz sela Hambarine u opštini Prijedor.

Karagić je ranije svjedočio na suđenju Milomiru Stakiću o medijskoj propagandi u aprilu 1992. godine, o ultimatumu nesrbima da predaju oružje, o granatiranju, a zatim i o zatvaranju, prebijanju i ubistvima.

U ovoj sedmici planirano je i svjedočenje irskog majora Johna Hamilla, koji je bio i posmatrač UN-a u Sarajevu i učestvovao je u istrazi o granatiranju Markala u februaru 1994. godine.

Posljednji svjedok za ovu sedmicu bit će Nedžib Đozo, koji je sredinom 1994. godine bio istražilac u Stanici policije Stari Grad u Sarajevu.

Đozo je bio uključen u istrage snajperskog djelovanja i granatiranja, kao i u istragu o granatiranju Markala 1994. godine.

U ovoj sedmici bit će nastavljen i dokazni postupak tužilaštva na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću.

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću bit će nastavljeno 27. novembra, nakon sedmodnevne pauze.
XS
SM
MD
LG