Dostupni linkovi

Šljivančanin čestitao Gotovini i Markaču


Bivši oficir Jugoslovenske Narodne Armije, koji u Hagu osuđen na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja u mučenju zarobljenika nakon pada Vukovara 1991. godine, pozdravio je odluku Haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

"Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj porodici. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje", kaže on.

Zločine počinjene tokom i nakon operacije Oluja on stavlja na teret političarima koji su tada vodili Hrvatsku, pre svega Franji Tuđmanu.

"Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj proteranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobijali zadatke od države koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala iza njih, a ovi naši su u stalnom strahu šta će reći ovaj, šta će reći onaj. O Hrvatima može da misli šta ko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih", smatra Šljivančanin koji je nakon izdržane dve trećine kazne izašao iz zatvora 7. jula 2011. godine.

Dodao je da se u zatvoru sa hrvatskim generalima družio korektno i da nikada nisu pričali o politici, "o ružnim stvarima".

"Gledali smo da to ostavimo u prošlosti", kazao je Šljivančanin.
XS
SM
MD
LG